„Legnagyobb cél pedig itt, e földi létben

     ember lenni mindég, minden körülményben.”

                                                                           (Arany János)

A rendszerváltozás veszteseinek érdekvédelmi, közéleti, politikai hon-LAPJA

 

Nyomdai kiadását alapította: 1993-ban, az össztársadalmi érdekvédelmet országos hatáskörben ellátó társadalmi szervezet, a

Független Népképviseleti Szövetség /FÜNÉSZ/,

amely a mostani megjelenésnek is gazdája, s működteti a Civil Panaszügyi Szolgálatot. Az ehhez érkezett lakossági, egyéni-közösségi jelzések, észrevételek, közérdekű bejelentések, panaszok, pozitív, vagy negatív történetek, vélemények, meg konstruktív javaslatok és kérdések, illetve az ebbéli reagálások NYÍLT FÓRUMA e

 

VILÁGHÁLÓS NÉPÚJSÁG

 

Levélcím: 6000 Kecskemét, Tinódi u. 6. B/IV/26.

E-mail cím: fuggetlenmagyarorszag@fuggetlenmagyarorszag.hu

Főszerkesztő: VELKEI ÁRPÁD, aki

 

45 éve tagja a Magyar Néprajzi Társaságnak,

36 éve pedig a Magyar Újságírók Országos Szövetségének /MÚOSZ/.

Országos elnöke az idén 17 éves civil érdekvédelmi szervezetnek, a

FÜGGETLEN NÉPKÉPVISELETI SZÖVETSÉGNEK /FÜNÉSZ/,

 vezetője az országos Civil Panaszügyi Szolgálatnak.

Alapítója a Civil Parlamentnek és a Társadalmi Érdekegyeztető Tanácsnak /TÉT/.

12 éven át volt bírósági népi ülnök —

Tájékoztatási feladataink teljesítései során igyekszünk mindig

az igazat mondani, nem csak a valódit!

 

Terveink szerint, a feldolgozandó és közlendő esetek, információk zömét nem a mindenkori hatalom, a különféle intézmények, a politikai erők, a tőke, meg a médiumok rutinos levélírói, betelefonálói szűkösen behatárolható világából, illetve a „fecsegő felszín” köreiből, hanem a többségi „mélyből”, vagyis a rendszerváltozás vesztes millióinak soraiból szerezzük!

 

Hogy a társadalmi és gazdasági történésekről, tendenciákról — ezen belül pedig az eredményekről és hibákról — első kézbeli tényanyagaink, úgymond dokumentumaink legyenek, kérjük olvasóinkat:

 

ÍRJÁK, SZERKESSZÉK VELÜNK EGYÜTT e sajtókiadványt, a nép újságját!

FÜGGETLEN MAGYARORSZÁG

 

Ténylegesen mikor és hol voltak bemutatva a mostani, novemberi rádiókabaré jelenetei?

ÍRJA, KÉRDEZZE, SZERKESSZE, OLVASSA

a rendszerváltozás veszteseinek készülő

VILÁGHÁLÓS NÉPÚJSÁGUNKAT,

 a

FÜGGETLEN MAGYARORSZÁGOT!

Internetes cím: www.fuggetlenmagyarorszag.hu

E-mail cím: fuggetlenmagyarorszag@fuggetlenmagyarorszag.hu

Levélcím: 6000 Kecskemét, Tinódi u. 6. B/IV/26.

A mosolyra, nevetésre, kacagásra vágyó állampolgár valamikor, úgy október második felében, hallgatva a Kossuth Rádió Déli Krónikáját követő perceket is, egyszer csak arra lett figyelmes: invitálják november 4-re, a budapesti Stefánia Palotába, ahol nemcsak hallhatja, de láthatja is a rádiókabaré legnépszerűbb előadóit!

 

A mosolyra, nevetésre, kacagásra vágyó állampolgár élt a kínálkozó alkalommal, s megvette a rendezvény belépőjegyét. Ez után úgy szervezte meg programjait, elfoglaltságait, hogy az említett keddi napon legyen szabad ideje és jó hangulata a remélhetőleg kellemes kikapcsolódáshoz, szórakozáshoz.

 

A mosolyra, nevetésre, kacagásra vágyó állampolgár valamikor, úgy november legelső napjaiban, ismét hallgatva a Kossuth Rádió Déli Krónikája utáni perceket, egyszer csak megint figyelmes lett valamire: tudomására hozták, indokolás nélkül, hogy elmarad a november 4-re, keddre tervezett rádiókabaré-bemutató, s az arra szóló jegyek visszaválthatók!

 

A mosolyra, nevetésre, kacagásra vágyó állampolgár nem kis meglepetéssel fogadta és egyáltalán nem értette a korábban hosszú időn át beharangozott, propagált műsor hirtelen lemondását, ám csupán annyit tehetett, visszakéri a bilétája árát.

 

A mosolyra, nevetésre, kacagásra vágyó állampolgár később kézbe vette a heti rtv részletes-eket, a nagy példányszámban kapható 45. meg a 46. számú műsorújságot, s azokban ámulattal látta, hogy a nemzeti főadó, a Kossuth Rádió 8-án, szombaton mégis csak sugározza, 10-én, hétfőn pedig ismétli a novemberi rádiókabaré l. részét, a 2. rész pedig egy héttel később kerül adásba, szintén ismételve, amelyek műsorvezetője, Kovács András Péter lesz.

 

A mosolyra, nevetésre, kacagásra vágyó állampolgár a megjelölt szombaton természetesen végighallgatta e kabarét, s bár meglepődött, hogy nem az előzetesen megjelölt úr, hanem Litkai Gergely konferált, mégis szinte szünet nélkül hahotázott a jobbnál jobb számok hallatán. De a műsor végén enyhén szólva, felkapta a fejét, amikor a bemondó közölte: a rádiókabaré novemberi bemutatója hangzott el.

 

A mosolyra, nevetésre, kacagásra vágyó állampolgár ezután töprengeni kezdett azon: ténylegesen mikor és hol került sor a novemberi rádiókabaré felvételére, amelyen való közönségi részvételére nem adtak módot?

 

A mosolyra, nevetésre, kacagásra vágyó állampolgár hamarosan rádöbbent, számára nem volt új a konferálási szöveg sem, sőt, mindegyik kabaréprodukciót  hallotta már, féléve, 1 éve, vagy még korábban, amelyekről őriz saját hangfelvételeket is, tehát ismertek voltak számára a BKV-ellenőrök, a pincérek, a pláza eladók és a haknizenészek titkos életébe bepillantó epizódok, ugyanígy Badár Sándor utazási élményei, a Kovács András Péter magán-sztorijai, a csecsemőre lesből támadó néni és a munkaügyi hivatalban lévő álláskereső jelenetei is. Mindezekből pedig csak arra következtethetett: ez a műsor korántsem bemutató volt, hanem régebbi adásokból rutinosan szerkesztett, kabaré-ismétlés!

 

A mosolyra, nevetésre, kacagásra vágyó állampolgár most szüntelenül gondolkodik — talán akár több tízezred magával is —: miért füllentettek neki, nem kicsit, nagyot, arra vonatkozóan, hogy az idei november második szombatján, majd a hétfői ismétléskor rádiókabaré-bemutatót hallott, s ugyanebben lesz része a következő heti folytatásban is? Bár tisztában van a szavak erejével, amelyről mostanában unos-untalan igyekszik meggyőzni az egy ideje valamilyen kevésbé ismert okból már az MR l toldalék névvel illetett, sőt, például a hír és krónika programjai bekonferálásakor már a zenei aláfestést sem nélkülöző Kossuth Adó, de azt is tudja, a valóságot nem lehet felépíteni a valótlanság bármilyen erős szó-elemeiből sem!

 

A mosolyra, nevetésre, kacagásra vágyó állampolgár végezetül azon is meditál:

 

Egyszer talán érdemes és szükséges lenne bepillantani a szóban forgó rádióvezetés és kabarészerkesztés titkos életébe is, hogy a közönség széles tábora tiszta képet kaphasson ama gondolkodási és cselekvési módszerről, gyakorlatról, amelynek következményét, a bemutatóként tolmácsolt, de voltaképpen a korábbi műsorokból készített egyszerű kabaré-válogatást hallhatta november 8-án, szombaton déli 1 órai kezdettel, s az ismétlésben, 10-én, hétfőn délután! Mindezek egy héttel később, a 2. rész közreadásakor, valószínűleg újra megtörténnek. Óhatatlan kérdés: az elhangzott jelenetek ténylegesen mikor és hol voltak bemutatva a nagyközönség előtt?

 

VELKEI ÁRPÁD

 

Megjegyzés: E sorokat levélben juttattuk el a Kossuth Rádió Kabarészerkesztősége vezetőjéhez, Sinkó Péter úrhoz, megkérve, vizsgálja ki történteket, s annak eredményéről és a vonatkozó intézkedéséről informálja a FÜNÉSZ Civil Panaszügyi Szolgálat 1-es számú Sajtófigyelő-jét, amely az elektronikus műsorszolgáltatások társadalmi reflektorozását végzi! E reagálásról természetesen tájékoztatjuk olvasóinkat is!

 

2008. nov. 12