„Legnagyobb cél pedig itt, e földi létben

     ember lenni mindég, minden körülményben.”

                                                                           (Arany János)

A rendszerváltozás veszteseinek érdekvédelmi, közéleti, politikai hon-LAPJA

 

Nyomdai kiadását alapította: 1993-ban, az össztársadalmi érdekvédelmet országos hatáskörben ellátó társadalmi szervezet, a

Független Népképviseleti Szövetség /FÜNÉSZ/,

amely a mostani megjelenésnek is gazdája, s működteti a Civil Panaszügyi Szolgálatot. Az ehhez érkezett lakossági, egyéni-közösségi jelzések, észrevételek, közérdekű bejelentések, panaszok, pozitív, vagy negatív történetek, vélemények, meg konstruktív javaslatok és kérdések, illetve az ebbéli reagálások NYÍLT FÓRUMA e

 

VILÁGHÁLÓS NÉPÚJSÁG

 

Levélcím: 6000 Kecskemét, Tinódi u. 6. B/IV/26.

E-mail cím: fuggetlenmagyarorszag@fuggetlenmagyarorszag.hu

Főszerkesztő: VELKEI ÁRPÁD, aki

 

45 éve tagja a Magyar Néprajzi Társaságnak,

36 éve pedig a Magyar Újságírók Országos Szövetségének /MÚOSZ/.

Országos elnöke az idén 17 éves civil érdekvédelmi szervezetnek, a

FÜGGETLEN NÉPKÉPVISELETI SZÖVETSÉGNEK /FÜNÉSZ/,

 vezetője az országos Civil Panaszügyi Szolgálatnak.

Alapítója a Civil Parlamentnek és a Társadalmi Érdekegyeztető Tanácsnak /TÉT/.

12 éven át volt bírósági népi ülnök —

Tájékoztatási feladataink teljesítései során igyekszünk mindig

az igazat mondani, nem csak a valódit!

 

Terveink szerint, a feldolgozandó és közlendő esetek, információk zömét nem a mindenkori hatalom, a különféle intézmények, a politikai erők, a tőke, meg a médiumok rutinos levélírói, betelefonálói szűkösen behatárolható világából, illetve a „fecsegő felszín” köreiből, hanem a többségi „mélyből”, vagyis a rendszerváltozás vesztes millióinak soraiból szerezzük!

 

Hogy a társadalmi és gazdasági történésekről, tendenciákról — ezen belül pedig az eredményekről és hibákról — első kézbeli tényanyagaink, úgymond dokumentumaink legyenek, kérjük olvasóinkat:

 

ÍRJÁK, SZERKESSZÉK VELÜNK EGYÜTT e sajtókiadványt, a nép újságját!

FÜGGETLEN MAGYARORSZÁG

 

TÉNYFELTÁRÁS HELYETT

SZENZÁCIÓ-HAJHÁSZÁS?

ÍRJA, KÉRDEZZE, SZERKESSZE, OLVASSA

a rendszerváltozás veszteseinek készülő

VILÁGHÁLÓS NÉPÚJSÁGUNKAT,

 a

FÜGGETLEN MAGYARORSZÁGOT!

Internetes cím: www.fuggetlenmagyarorszag.hu

E-mail cím: fuggetlenmagyarorszag@fuggetlenmagyarorszag.hu

Levélcím: 6000 Kecskemét, Tinódi u. 6. B/IV/26.

Hétfői kora délelőtt. Jómagam egy lakossági bejelentés helyszínére sietek, hogy a röviddel ezelőtt történt sajnálatos esetről, meg a bekövetkezésének körülményeiről, okairól frissiben tájékozódhassam.

 

Hamarosan utamat állja a környéken lakó egyik járókelő, aki ezeket kérdezi és mondja:

 

Szerkesztő úr, látta-e ma reggel, úgy háromnegyed 8 óra körül azt a nem mindennapi tartalmú vidék riportot az egyik kereskedelmi csatornán?

 

— Nem néztem tévét.

 

Hát lehet, hogy ez a szerencséje, különben olyan felháborodott lenne most, mint én…

 

— Mi dühítette fel?

 

Az a szőke riporternő Nagycsécsen volt, ahol nemrégen történt az a szörnyű eset, amikor a Molotov-koktélos támadás során két embert is agyonlőttek. Cigányvezető állt a kamera, meg a mikrofon előtt és kezdte sorolni, milyen nyomorban élnek ott a roma családok, akik régóta munkanélküliek, ennek következtében éheznek, többjük házában pedig a villany is ki van kapcsolva, hiszen az áramdíjat sem tudják fizetni…

 

— Bizony, ezek döbbenetes dolgok…

 

Kétségkívül, a közöltek miatt is ökölbe szorult a kezem, de igazából más verte ki nálam a biztosítékot..

 

— Éspedig?

 

Észrevettem, a kérdezőt nemigen érdekelték a szegénység megnyilvánulásának hátterei-részletei, ezért meg is szakította a válaszolót, akit csakis a koktéldobás irányáról próbált alaposabban faggatni. S amikor a riportalany megint rátért a megélhetés súlyos gondjaira, meg arra, ki mindenki illetékeshez, így miniszterhez, meg miniszterelnökhöz is fordultak már eddig a nagycsécsei bajbajutottak, de hiába, a hölgy újra visszakérdezett a benzinesüveg akció konkrétumaihoz.

 

Milyen választ kapott?

 

Lényegében semmilyet és  ez után került szóba valamiféle kosárfonási lehetőség, amellyel kapcsolatosan végül olyasfélét jelentett ki közönyös kicsengéssel, majd csak rendeződnek a dolgok valahogy,  No,  ekkor kapcsoltam ki a készüléket. Mondja, miképpen lehet egy közéleti szereplő, történetesen az újságíró ennyire fogja a szenzáció hajhászásának? Önök megtehetik azt, hogy úgymond mazsoláznak a hallottakkal-látottakkal, s mindent kriminalizálnak a nagyobb nézettség és olvasottság érdekében? Hát nem a tényfeltáráson, a teljes igazság közlésén van a munkájuk hangsúlya?

 

— Az újságíró hivatásszerű feladata — sajtótörvényileg és etikailag is — a hiteles, pontos, tisztességes, objektív, alapos tájékoztatás. Csakhogy a kereskedelmi tévécsatornáknál, ahol kemény harc folyik a nézőkért, nagyon nehéz, alkalmasint pedig talán lehetetlen betartani eme szakmai kötelezettségeket.

 

Ha ez így van, akkor nem fából vaskarika ez a sajtóbéli teendőjük?

 

— Lehet, hogy igaza van… Csakhogy, ami ebben az országban hosszú évek óta zajlik, úgy általában, meg olykor a részleteiben, sajnos, az is a fából vaskarikára emlékeztet…

 

 

VELKEI ÁRPÁD

2008. nov. 10.